About

In 2012 zijn Pieter Huybrechts en Erki De Vries begonnen met hun gezamenlijk project, het ontwikkelen van een installatie die tot een sculptuur in boekvorm werd uitgewerkt, The BookProject. Een caleidoscopische aaneenschakeling van opeenvolgende ruimten. Sindsdien onderzoeken zij verder hoe het kenmerkende van een omgeving te vatten is, door deze in herhaling te zetten of van richting te doen veranderen. 

The BookProject is een meerjarig project waarin installatie, fotografie, videowerk en de ontwikkeling van een boek elkaar in verschillende tussenstadia opvolgen en stimuleren. De initiële zienswijze die bij Lokaal 01 en Book 01 2018 werd ontwikkeld, wordt verder uitgediept en voortgezet.

The BookProject vertrekt vanuit een onderzoek en ontleding van de bestaande architectuur van de plaats waar de installatie wordt opgebouwd. Door middel van fotografie worden bepaalde elementen uit de architectuur geïsoleerd en als basis gebruikt voor de creatie van nieuwe ruimtes. De installatie krijgt vorm door middel van een constante zelfreflectie.

Pieter Huybrechts (°1977) studeerde af aan het KASK Antwerpen. Zijn fotografische praktijk wordt gekenmerkt door een seriële benadering van het beeld en een fascinatie voor textuur en patronen. Zijn beelden gaan over een onderzoek naar beeldtaal, focussen op het af te beelden subject dat wordt gevormd door de wijze van weergeven, zijn tevens een reflectie op het medium fotografie. De werken worden in installaties getoond, zodat de beelden mede de ruimte vormen.

Erki De Vries (°1978) studeerde aan de Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen, volgde een postgraduaat beeldende kunsten in Breda en startte in 2004 aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. In zijn installaties en videowerk onderzoekt De Vries steevast de –mentale- inwerking van de ruimte op de toeschouwer, door te experimenteren met materie, licht en geluid. De ruimte krijgt een actieve invloed. Momenteel is hij ook scenograaf binnen de theaterwereld waar hij ingenieuze mise en scenes maakt die een performatief onderdeel vormen binnen de voorstelling.